Advocaat mr. Julien Luscuere liet zich inspireren door de open en verbindende visie van Y/OUR GALLERY. Met dit in gedachte startte hij in 2022 een nieuw hybride, open access advocatenkantoor: Y/OUR LAWYER aan de Scheepmakershaven 29-B Rotterdam. Het kantoor richt zich op het verbeteren van de rechtspositie van arbeidsmigranten en breekt daarbij met de traditionele, gesloten opzet van de advocatuur. Deze learn and act omgeving geeft studenten, jonge juristen, de arbeidsmigranten zelf, advocaten, andere ideeënrijke professionals en gepensioneerden alle ruimte voor samenwerking. De co-workers kunnen gratis gebruikt maken van het kantoor om te studeren, te overleggen, video’s op te nemen en campagnes te ontwikkelen. De daglichtrijke kantoorruimte in wederopbouwarchitectuur biedt Y/OUR GALLERY nu ook de mogelijkheid om groepsexposities te organiseren.
Y/OUR GALLERY /OFFICE nodigt je uit voor de nieuwe expositie SYNERGIE met werk van tien kunstenaars. Bijeengebracht in 2021 door Marguerite Nolan voor de publicatie SPRING van het ever_emerging_magazine, hielden zij hun eerste groepsexpositie in Amsterdam onder de titel Still Spring. Nu is er een vervolg in Rotterdam. Het werk van de kunstenaars tekent zich door een gevoeligheid en lichtheid, waarbij een link met textiel, weefsel en gelaagdheid overeenstemmend is.
NATHALIE BRANS - ELLEN GRAEL - LOES GROOTHUIS - MARTINE LEMMENS -TESSA MAAGDENBERG - MARIEKE NOORT - SASJA WAGENAAR - ASTRID DE PAUW - ESTHER SCHOONHOVEN - INGE VAN DER STORM
programma
Vrijdag 20 januari 2023 - 18.00 - 21.00 uur
Opening door Karin Arink,
beeldend kunstenaar en docent Willem de Kooning Academie Rotterdam
Zaterdag 4 februari 2023 - 14.00 - 17.00 uur
Expo open
Finissage zondag 19 februari 2023 14.00 - 17.00 uur
Adres expositie: Scheepmakershaven 29-b , Rotterdam
Een werk ontstaat bij Nathalie Brans nooit vanuit niets. Vaak zijn haar eigen foto’s van de zon en maan uitgangspunt voor nieuwe werken. Deze verwerkt zij in prenten, collages of boekjes. Ook materialen en restanten van eerder gemaakte werken die in haar atelier liggen kunnen leiden tot nieuwe werken.
Nathalie Brans: Draadjes en gaatjes, (1 uit een serie van 3)
Ellen Grael
Ellen Grael is een Nederlandse kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Op zeer jonge leeftijd begon zij te tekenen en deed haar eerste pogingen in serieus modeltekenen. Er volgde privélessen in haar tienerjaren bij een aantal verschillende kunstenaars. Ellen over haar werk: 'Ik heb verschillende studiereizen naar Italië gemaakt en was onder de indruk van de overweldigende schoonheid van de Italiaanse kunstenaars. Het opende mijn artistieke oog en was van grote invloed op mijn carrière. Ik heb de Academie Minerva in Groningen afgerond met mijn zelfbedachte techniek op papier.' Haar werk doet vaak denken aan de onderwater wereld waarin de grenzen tussen planten en dieren onzichtbaar worden.
Martine Lemmens is gefascineerd door textiele materialen. Als hoedenontwerper kwam ze destijds in aanraking met wolvilt. Nu maakt ze objecten en installaties met textiel. De beelden zijn abstract en/of deels figuratief. Het werk ontstaat vaak intuïtief en associatief. Textiel, en met name vilt, biedt de mogelijkheid tot het creëren van gelaagdheid. De beeldende werken gaan over onderwerpen die dicht bij de persoon aanwezig zijn: intermenselijke relaties, vergankelijkheid, verval, natuur en kunst zijn de bronnen van inspiratie. Met veel gebruik van autobiografische elementen.
Media me, textiel: vilt, organza, tulle en papier, 110 x 90 cm
“Het is wat het is.”. Dat is wat Loes Groothuis zegt over haar werk. Naar dit werk mogen we kijken zoals het zich laat zien, zonder dat ons iets wordt opgedrongen. Dat klinkt misschien vrijblijvend maar dat is het juist niet. Het zet aan tot kijken, echt kijken. Ik zie een draak, vogels, takken, een liefdespaar. Mijn ogen springen van het één naar het ander. Groothuis spreekt in mij de lust van het kijken aan. Als een kind zie ik een voorstelling zonder woorden, zonder begin en zonder einde. Onbewust hoort dit verhaal tot ons collectief ervaren.
Uit een tekst van Marit Dik
De schilderijen in acrylverf op houten paneel zijn gebaseerd op ornamentele patroonelementen. Hiervoor maakt Tessa Maagdenberg handgesneden sjablonen van delen van patronen van oud behang, tegels of ornamenten gefotografeerd in en op gebouwen over de hele wereld. 'Mijn schilderijen beginnen met een aantal lagen verf spelenderwijs op te brengen. Deze zullen uiteindelijk misschien volledig bedekt worden, maar hun aanwezigheid draagt alleen maar bij aan de geschiedenis van het werk. Dit wordt gevolgd door het opbouwen van de compositie met de positieve én negatieve vormen van de patroonelementen en het maken van textuur met behulp van medium. Vele lagen zijn nodig om de uitstraling van oude muren en een rijke gelaagdheid te bereiken. Dit proces van schilderen in vele lagen, het elimineren en opnieuw introduceren van delen van het patroon is eindeloos fascinerend. Mijn doel is dat de vreugdevolle energie en de flow-state die ik bij het creëren voel, wordt overgedragen op de toeschouwer.'
Waves rolling by, acryl op paneel, 40 x 40 cm, 2022
Marieke Noort is artistiek gedreven door natuur en hoe we daar als mens mee omgaan. Daaruit ontstaan tekeningen vrij naar korstmossen, wieren, schimmels en paddenstoelen met oliepastels en kleurpotlood op papier en kartonnen verpakkingen, waarmee zij ook monoprints en collages maakt. Ze verwijzen naar plattegronden, gebouwen en tuinen. Marieke gebruikt zoveel mogelijk restmateriaal zoals verpakkingen en probeert zo min mogelijk nieuwe kunstenaarsmaterialen te kopen.
Marieke Noort: Lichendrawing 6, uitgesneden oliepasteltekening op karton.
Het werk van Sasja Wagenaar gaat over de tijd en de stilte die ontstaan vanuit de schaduw van haar stillevens. Eenvoudig, wezenlijk gekozen voorstellingen. Het toont de combinatie van een realistische weergave met de zichtbare werkelijkheid van verf op doek. Het in zich verbergende zoekt licht, vindt licht. De schoonheid of het verdriet is duidelijk. Waar los, onscherp of in het donker. Een zoektocht naar werkelijkheid en levensechtheid, zonder al te scherp te zijn. Het oog en de afstand doen dat. Overtuigend zuiver moet het zijn.
Sasja Wagenaar: afbeelding: paillet, schilderij, 20 x 25 cm
De tekeningen van Astrid de Pauw tonen de onconventionele geest van de kunstenaar waarin het leven weerspiegeld is in afleiding en verwarring. Astrid onderzoekt de grens tussen herinnering, droom en werkelijkheid, met een tekentechniek waarin de uitkomst onvoorspelbaar is en toeval veel ruimte krijgt. Hierdoor blijft het een uitdaging om haar werk in een bepaalde balans of disbalans te brengen.
Astrid de Pauw - Drawing of a Memory, 40 x 50 cm, acrylic inc on paper, 2022
Al langere tijd werkt Esther Schoonhoven op een veelzijdige manier aan grafiek. Haar prints zijn gemaakt in verschillende groottes. Soms komen ze uit het vlak of zijn in beweging. Esther duikt in het verleden en dat verwerkt ze in de grafiek. Na een eerste goede resultaat wordt er op dezelfde print verder gewerkt. Laag over laag. Niet vaak is een van haar prints gelijk aan een eerdere druk; zoals te doen gebruikelijk bij grafiek. Ze maakt series, geen oplages. Na een serie blijkt ook de specifieke manier van werken, die ze voor zo’n serie heeft ontwikkeld, uitgewerkt. Ze is zichzelf altijd opnieuw aan het uitvinden.
Esther Schoonhoven: Mijn vrouw, plaatlitho, gomdruk, 50 x 70 cm, 2022
Inge van der Storm tekent textiel. Dat je met een draad als basis, met behulp van vernuftige technieken, vaardige handen en doorzettingsvermogen zulke prachtige dingen kan maken, dat fascineert haar. Maar niet alleen de perfectie is interessant: ook fouten, zichtbare frustratie, slordige reparaties; invloeden op het werk van tijd en omstandigheden zoals slijtage, veronachtzaamheid, beschadiging en geweld, ook deze aspecten komen in haar tekeningen aan bod. Ze leveren heftige beelden op en vormen een parallel met wat er in de wereld gaande is.
Inge van der Storm: Suture, soft pastels, 60 x 84 cm, 2022
Annelies de Greef, Astrid de Pauw, Carla Scheepe, Djon Seedorf, Eli de Haas, Emmanuel van Hove, Esther Schoonhoven, Esther Zitman, Evita de Pauw, Ewoud van Rijn, Frederike Kamerbeek, Ilse Kauffman, Inez Odijk, Joost Halbertsma, Karin Voogd, Kitty van der Veer, Maria ikonomopoulou, Markus Haala, Martijn te Winkel, Maximilian Tomasoni, Michael van Kekem, Michiel Brink, Niki Murphy, Nina van den Broek, Patricia Pinheiro de Sousa, Raph de Haas, Silvia Bolognesi, Stijn Peeters, Susanne de Kraker
programma
Opening
vrijdag 11 november 2022 18.00 - 20.00 uur
Zaterdag 19 november 2022 14.00 - 17.00 uur
Expo open en workshop droge naald
Zondag 15 december 2022 14.00 - 17.00 uur
Expo open
Zaterdag 24 december 2022 14:00 - 17:00 uur
Expo open en workshop monoprint
Finissage
vrijdag 6 januari 2023 18:00 - 20.00 uur
Adres expositie: Scheepmakershaven 29-B, Rotterdam
Staalkaart van Rotterdamse Grafiek
Elke drie jaar organiseert Grafein een grootse grafiekmanifestatie met vele exposities in heel Nederland. Reproductie is niet meer de kern van de zaak bij grafiek. Tegenwoordig maken kunstenaars autonoom werk met grafiek. Y/OUR /OFFICE laat werk zien van Rotterdamse grafiekmakers die verbonden zijn aan Grafisch Atelier Minnigh. In de expositie Staalkaart van Rotterdamse grafiek staat deze grafiek én waardering voor het werk van de ander centraal.
De grafiektriënale 2022 heeft als thema ‘ontmoeten’. Vanuit deze gedachte heeft Y/OUR GALLERY een aantal grafiekmakers, die vaker in GAM gewerkt hebben, gevraagd om, naast hun deelname aan deze expositie, een kunstenaar uit te nodigen waarvan zij graag het werk willen laten zien. Grafisch atelier Minnigh is een grafische werkplaats in Rotterdam die gerund wordt door kunstenaars met liefde voor grafiek. Deze sleutelhouders dragen gezamenlijk zorg voor de huur en voorzieningen in de werkplaats en ontplooien initiatieven om deze werkplek bekend te maken onder (Rotterdamse) kunstenaars.
In deze expositie is er sprake van verschillende soorten ontmoetingen.
Ontmoetingen die in het verleden plaats hebben gevonden door middel van projecten als ‘bootcamp etsen’, ‘op stap cursus’, ‘Litholovers’ en ‘Startpress’ wordt de liefde van en kennis over grafiek gedeeld.
Dat maakt dat je bij deze expositie ‘Staalkaart van de grafiek’ gevarieerde grafiek te zien krijgt. Van actueel beeld dat gemaakt is met een traditionele techniek tot traditionele beelden die gemaakt zijn met een experimentele techniek. Van grafiek in oplage tot het verwerken van grafiek in een uniek werk. Van serieuze reproductie tot experimentele reproductie. Van kunstenaars op leeftijd tot kunstenaars die net begonnen zijn op een kunstacademie. Kortom deze expositie laat je de vindingrijkheid van kunstenaars zien die hebben gezocht naar de toepassing van de grafiekeigen beeldeigenschappen binnen hun eigen oeuvre.
Advocaat mr. Julien Luscuere liet zich inspireren door de open en verbindende visie van Y/OUR GALLERY. Met dit in gedachte startte hij in 2022 een nieuw hybride, open access advocatenkantoor: Y/OUR LAWYER aan de Scheepmakershaven 29-B Rotterdam. Het kantoor richt zich op het verbeteren van de rechtspositie van arbeidsmigranten en breekt daarbij met de traditionele, gesloten opzet van de advocatuur. Deze learn and act omgeving geeft studenten, jonge juristen, de arbeidsmigranten zelf, advocaten, andere ideeënrijke professionals en gepensioneerden alle ruimte voor samenwerking. De co-workers kunnen gratis gebruikt maken van het kantoor om te studeren, te overleggen, video’s op te nemen en campagnes te ontwikkelen. De daglichtrijke kantoorruimte in wederopbouwarchitectuur biedt Y/OUR GALLERY nu ook de mogelijkheid om groepsexposities te organiseren. De kick off van Y/OUR GALLERY OFFICE is met het werk van Esther Schoonhoven, Martijn te Winkel en Astrid de Pauw. Nu is er de tweede duo expositie met werk van Bas Kwakman en Marguerite de Geus.
Marguerite toont ons een wereld, háár wereld, waarin het esoterische en het spirituele een belangrijke rol spelen. Een wereld waarin de mens niet boven, maar middenin de natuur is geplaatst, en waar het intuïtieve voorop gaat, vóór het rationele en het cerebrale. Haar schilderijen zijn dromerig en raadselachtig, gebaseerd op fotografiesessies met de mensen die we in haar schilderijen en collages zien verschijnen. De overgave in deze sessies gaat niet over gelatenheid of passiviteit, maar over vertrouwen, nabijheid en intimiteit, over open staan voor het onbekende.
Een nieuwe serie abstracte werken komen voort uit een staat van leegte; het niet weten en niets willen van het doek. “Als ik deze werken maak dan zit er geen ‘ik’ tussen, maar eerder een expressie van de energie van het moment of van die dag. Ook al verschilt dit werk veel van het figuratieve werk, beide komen voort uit een staat van overgave. Net zoals het bestuderen van gedachten en emoties bij meditatie die komen en gaan, zie ik deze schilderijen als een momentopname; vormen en kleuren die op een organische manier samenkomen.”
Voor Y/OUR GALLERY nodigt Marguerite bezoekers uit voor een sessie op haar atelier. Er zal een gesprek plaatsvinden waarna ze direct een collage maakt die een visuele afdruk geeft van de ontmoeting. Net zoals een portret het uiterlijk van een persoon op dat moment weergeeft zal deze collage juist de innerlijke processen van de persoon op dat moment laten zien. In de tentoonstelling zullen ook eerdere werken die de kunstenaar met deze methode heeft gemaakt te zien zijn. Tijdens de opening kunnen bezoekers zich voor deze sessie aanmelden.
Bas Kwakman toont tekeningen en schilderijen uit verschillende series. Zo is er een werk te zien uit de serie Grenfell – de in allerijl met ondeugdelijk materiaal gebouwde woontoren in een Londense wijk waar zoveel mogelijk mensen voor veel te hoge bedragen in werden gepropt. De toren die vervolgens door een ongelukje in een keuken volledig in vlammen opging. Er zit een aanklacht in het werk, het narratief, en het beeld van de uitgebrande flat heeft een symbolische waarde. Van belang is echter ook de structuur van het werk, de restvormen en de geblakerde tinten die goed aansluiten bij de techniek van Kwakman – verschillende inkten, koffie, maskeervloeistof, tape, veel toeval, een opbouw van laag voor laag en de ontwikkeling van gooi- en smijt werk naar de detaillering op de millimeter.
In de sfeer van Grenfell zit ook het werk Bijlmer – de flat in Amsterdam voordat zich er een El Al vliegtuig in boorde. Beide series vormen een licht verband met het werk van Armando en zijn 'schuldige landschap' - werken van dikke zwarte bomen rond kamp Amersfoort die door het onderliggende verhaal worden geladen.
De serie As Galerías Coruñesas heeft geen inhoudelijke link met Grenfell en Bijlmer, maar wel een vormtechnische: de repetitie van raampartijen en het procedé van inkt, koffie, markeervloeistof en tape. Uitgangspunt zijn de panden aan de haven van A Coruña in Spanje waar grote glazen platen voor zijn geplaatst.
De tekeningen uit de serie Berg - en Broekpark zijn gebruikt in het boek Flankhond (uitgeverij De Arbeiderspers) van Bas Kwakman, die ook schrijver is. In het boek beschrijft hij een jaar waarin hij zijn chronische hoofdpijn wist om te buigen naar scheppen.
In de serie Second Location leunt Bas Kwakman met zijn werk zwaarder op het narratief en wordt het bijna illustratief. Wat gebeurt er met een kunstwerk als het wordt verplaatst naar een galerie, een woonhuis, een advocatenkantoor of een museum? En wat blijft erover in het atelier – Het Empty Nest? Deze serie, waarvan de eerste werken bij Y/OUR GALLERY/ OFFICE worden getoond, is nog volop in ontwikkeling.
Cellist Hans Woudenberg was als twintigjarige student betrokken bij het ontstaan van het Schönberg Ensemble (Later Asko/Schönberg) onder leiding van Reinbert de Leeuw. Zijn engagement voor de nieuwe muziek is sinds die vroege studiejaren steeds verder gegroeid. Van 1993 tot 2003 vormde hij met Marja Bon de drijvende kracht achter Wendingen, waarmee in die jaren 50 multidisciplinaire projecten werden uitgevoerd. Tot 2019 was hij cellist bij het fameuze DoelenKwartet. Als solist trad hij o.a. op tijdens de Amsterdamse Cellobiënnale met voor hem geschreven concerten van Vanessa Lann en Diego Soifer. Vanaf 2018 treedt hij met eigen composities en improvisaties regelmatig op met dichter Bas Kwakman.
Optreden Y/OUR GALLERY zondag 23 oktober om 15:00 uur
Bas en Hans treden de 23e samen op en brengen een deel uit Zerewind: het programma voor stem/poëzie en cello waarmee zij het afgelopen jaar hebben opgetreden, gevolgd door twee korte solo-optredens.
Hans Woudenberg
Programma
27 februari t/m 30 maart 2022
maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur
Vrijdag 25 maart 2022 17.00 - 21.00 uur
Finissage
Adres expositie: Scheepmakershaven 29-B, Rotterdam
Reserveren nodig: mail naar info@yourgallery.nl of bel met 06-24681163
Bloem Dialogen
Het geven van bloemen wordt van oudsher gebruikt om berichten of gevoelens over te brengen. Met dit in gedachte zijn Astrid de Pauw en Martijn te Winkel het project Bloem Dialogen gestart met het uitwisselen van afbeeldingen van bloemen uit het dagelijks leven, maar ook van de verbeelding van bloemen in de beeldende kunst. Doel was een vertaalslag te maken naar een serie werken. Dit kon een heel klein fragiel bloemetje met een kleine betekenis worden, maar ook grootse werken waarin de verborgen boodschap van het boeket gelezen kan worden. Het resultaat na 7 maanden werken is een serie van in totaal 9 tekeningen. Zeven daarvan hebben het formaat van 40 x 60 cm, twee het formaat van 80 x 110 cm. Alle werken zijn ingelijst in een houten lijst met glas. De werken zijn een complexe verbeelding van vele lagen tekenwerk met acrylinkt, potlood en stift. De intensiteit en het zoeken naar de juiste verbeeldingen zijn zichtbaar voor de kijker, waarin wij laten zien dat het verbeelden van een dialoog geen gemakkelijke opgave is. Laag voor laag hebben zij als een dialectiek het werk opgebouwd.
„Was soll nicht alles meine Sache sein? Vor allem die gute Sache, dann die Sache Gottes, die Sache der Menschheit, der Wahrheit, der Freiheit, der Humanität, der Gerechtigkeit. Nur Meine Sache soll niemals Meine Sache sein. Pfui über den Egoisten, der nur an sich denkt!
In 1844 zette Johan Caspar Schmidt, onder het pseudoniem Max Stirner, de opvatting over de moraal op zijn kop. In het werk 'Der Einzige und sein Eigentum' legt hij uit dat mensen geen moraal moeten gehoorzamen, maar alleen moeten doen dat wat zij willen.